Ariadne - Het Europese netwerk van fondsen voor sociale verandering en mensenrechten

Erica ten Broeke, Cordaid
Video: 34 seconds

 • In Ariadne ontmoeten mensen van grote en kleine fondsen elkaar. Het is een heel divers gezelschap, daardoor is Ariadne een bijzonder netwerk. Ik steek altijd veel op van de bijeenkomsten.”

  Print Friendly, PDF & Email
  Marjan SaxSax Consultancy
 • Door Ariadne bespaar ik behoorlijk veel tijd als projectadviseur.  Het voorziet mij snel van nieuws en kennis relevant voor mijn werk, vaak nog sneller dan reguliere media of een cursus. Ik heb een netwerk van collega;’s en fondsen nu onder de knop door het Ariadne portaal en waardeer de bijeenkomsten om hun kwaliteit en informele sfeer.” 

  Print Friendly, PDF & Email
  A. RewatProjectadviseur Fonds 1818
 • “Door elkaar regelmatig te treffen en belangrijke topics te delen leer je en kun je grotere stappen zetten.”

  Print Friendly, PDF & Email
  Hilde KlokDirecteur Koornzaayer Foundation
 • “Hoop dat Ariadne zo doorgaat. Contacten en ervaringen uitwisselen is erg belangrijk voor fondsen!”

  Print Friendly, PDF & Email
  Anoniem lid Ariadne

Ariadne, ook in Nederland 

Ariadne Nederland heeft momenteel rond de 90 leden. Deze Nederlandse Ariadne satelliet is, met Engeland op de eerste plaats, de tweede satelliet binnen het Europese Ariadne netwerk. Ariadne’s deelnemers variëren van kleine particuliere donoren tot grote stichtingen en hybride fondsen. Fondsen die lokaal, nationaal of internationaal werken. Zij streven sociale verandering na door het geven van bijdragen, subsidies, grantmaking, social investing of impact investing. Klik hier voor de lijst met wie ons ondersteunen.

Deelnemers gebruiken Ariadne op verschillende manieren: om bekendheid te geven aan hun nieuws of om zaken die zij belangrijk vinden te delen of uit te diepen met collega’s. Natuurlijk ook om het eigen persoonlijke netwerk uit te breiden, vaardigheden te verbeteren of andere fondsen bekend te maken met het geven in het veld van sociale verandering of sociale rechtvaardigheid en mensenrechten.

Ariadne Nederland verzorgd verschillende bijeenkomsten voor of met fondsen zowel online (om aan deel te nemen vanuit het eigen kantoor) als op locatie in verschillende steden. De bijeenkomsten zijn gericht op eigen professionalisering of op een maatschappelijk thema, zoals kinderrechten of migranten. Een goed netwerkdiner of -lunch is vaak gekoppeld aan deze bijeenkomsten. Daarnaast vindt u op het Ariadne portaal ook een aantal Nederlandstalige groepen en handige tools voor medewerkers en management.

 

Ariadne – Het Europese netwerk van fondsen voor sociale verandering en mensenrechten

Ariadne Nederland maakt onderdeel uit van het Ariadne Europese netwerk. Ariadne is een zogenaamde ‘private community’ die fondsen of gevers met elkaar verbindt. In het streven naar een beter resultaat is Ariadne in 2009 door een aantal private fondsen zelf opgericht. Inmiddels is Ariadne uitgegroeid tot een netwerk met 419 leden in 25 Europese landen. Ariadne:

 • Is een flexibel en privaat netwerk dat u toegang geeft tot een groot aantal andere fondsen en donoren in Europa. U vindt dus collega’s die investeren in hetzelfde doe, in dezelfde regio’s of juist in hetzelfde doel in een andere regio en vice versa
 • Biedt een mix van voorzieningen waarmee we efficiënte uitwisseling, toegang tot relevante kennis & informatie en gericht netwerken realiseren
 • Heeft verschillende instrumenten; praktische- en handige tools voor fondsen
 • Bevordert professionele vaardigheden van fondsen en gevers en hun eventuele medewerkers
 • Creëert een plaats waar fondsen met verschillende achtergronden, eerlijk en vertrouwd op de dagelijkse praktijk kunnen reflecteren
 • Maakt het voor gevers en fondsen bijzonder eenvoudig om samen te werken of elkaar te contacteren

Ariadne zet zich in voor sociale verandering en een rechtvaardige samenleving. Hieruit vloeit voort dat het netwerk zich bezig houdt met een keur aan inhoudelijke onderwerpen zoals mensen met een beperking, burger- en politieke rechten, gender, diversiteit & tolerantie, arbeid, kinderrechten, ouderen en ongelijkheid. Even zo goed richt zij zich op zaken zoals impact- en resultaatmeting, professionalisering rondom het proces van geven of ‘grantmaking’, organisatie en goed bestuur.

Ariadne stelt haar deelnemers in staat meer te bereiken dan zij alleen zouden kunnen.

 

Hoe werkt het Ariadne netwerk?

Persoonlijk: fondsen ontmoeten elkaar op de jaarlijkse bijeenkomst of vele andere evenementen die door Europa heen regelmatig in verschillende talen en over verschillende onderwerpen plaatsvinden.

Telefonisch en via webinars: naar aanleiding van suggesties van onze ‘members’ verzorgt Ariadne webinars of conferentie-calls. Soms zijn deze in samenwerking met onze Amerikaanse partner de Human Rights Funders Group of met anderen zoals het European Foundations Centre.

Online: deelnemers hebben toegang tot een (scherp) beveiligd online portaal dat wordt gebruikt om kennis uit te wisselen, contacten te leggen, zaken uit te diepen met collega’s, of evenementen vanaf uw bureau te coördineren.

Resources

Print Friendly, PDF & Email